Panevėžio r. Karsakiškio Strazdelio pagrindinė mokykla
Header

Edukacinė pažintinė išvyka ,,Vydūno pėdsakai Lietuvoje…“

Projekto  ,,Gimtinės takais“ nariai  dalyvavo Vydūno metams skirtoje edukacinėje pažintinėje išvykoje ,,Vydūno pėdsakai Lietuvoje…“

Auksaspalvis ruduo mums kėlė nuotaiką, žadino mumyse norą kuo daugiau sužinoti, kuo daugiau pamatyti.

Iš pradžių sustojome Bernotuose, Pasandravyje, Maironio tėviškėje. Pasigrožėjome Sandravos upeliu, pavaikščiojom takeliais, kuriais vaikystėje bėgiojo poetas. Toliau keliavom autostrada, sustojom  poilsiui prie autostrados aukščiausios vietos , papietavom .

Iš autostrados pasukome senu keliu į Kintus. Kintai – Šilutės rajono unikali kurortinė gyvenvietė, apsupta nuostabaus pušyno, įsikūrusi prie Kuršių marių.. Senesnius gyvenvietės namus ir dabar puošia meniškai pjaustytos vėjalentės Kintų senojoje mokykloje įkurtas Vydūno kultūros centras, įrengtas muziejus, dailės galerija, vaikų dailės mokykla.  Pasiekėme savos kelionės tikslą. Aplankėme Vydūno muziejų, susipažinome su jame parengtomis ekspozicijomis, parodomis ir muziejinėmis vertybėmis, kurios pristato Lietuvos valstybės archeologiją, istoriją, etninę kultūrą, istorinių asmenybių indėlį į kultūros paveldą. Plačiau susipažinome su filosofo, rašytojo, dramaturgo, publicisto ir kultūros veikėjo Vilhelmo Storastos – Vydūno, kuris aukščiausia vertybe laikė žmoniškumą, savo įvairiašake veikla siekė ugdyti sąmoningų ir laisvų žmonių tautą, tauria asmenybe, įdomia kūryba. Kiekvienas  iš mūsų sustojome prie muziejaus įspūdingiausio eksponato – asmeninio Vydūno muzikinio instrumento – Arfos.

Dalyvavome  muziejuje veikiančioje nuostabioje edukacinėje programoje ,,Pamatyk, išgirsk, paliesk, pajusk…“ Įdomiausia ir paslaptingiausia  buvo Tilsmo kambaryje(kambarys, beje, įrengtas pagal paties Vydūno paliktus nurodymus).

Vaikų dailės mokykloje susipažinome su emalės gamyba, patys pabandėme, apžiūrėjome spalvingų darbelių parodą.

Didelį įspūdį padarė Kintuose auganti didžiausia Lietuvoje tuja.

Įspūdžių pilna diena tęsėsi. Nakvojome ant Kuršių marių kranto įsikūrusioje sodyboje ,,Kintų pakrantė“. Ėjome prie Kuršių marių , palydėjome saulę, žaidėme, braidėme po gaivią rasą… Rytojaus dieną  važiavome į Ventės Ragą. Aplankėme Ventės rago ornitologinę stotį, joje įsikūrusį muziejų, vaikščiojome molu, stebėjome skraidančius paukščius bei Kuršių marias iš Ventės rago švyturio.

Iš Ventės rago keliavome  į namus. Aptarėme įgytas žinias, patirtus įspūdžius, dar kartą prisiminėm Vydūno asmenybę, jo nudirbtus darbus Lietuvai. Nutarėm skaityti ir nagrinėti Vydūno knygą ,,Mano Tėvynė“, dar plačiau susipažinti su žmogumi, pašventusiu gyvenimą savo Tėvynei.

 

Danguolė Jusytė, projekto ,,Gimtinės takais…“ vadovė

 

.

Komentuoti

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.